Dat roken slecht voor je is, weten we allemaal. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Het rookverbod wordt in 2020 uitgebreid met de e-sigaret met en zonder nicotine. In openbare ruimtes zoals horeca, scholen en winkels mag je al lang niet meer roken. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij moet zijn. Vanaf 2025 zijn alle ziekenhuizen al rookvrij. In het ziekenhuis roken mocht al lang niet meer, maar binnenkort is roken rondom een ziekenhuis ook verboden.
Welke ziekenhuizen zijn al rookvrij?
Als je graag nu al naar een rookvrij ziekenhuis wil gaan, hoef je niet te wachten tot 2025. Alle universitair medische centra (UMC) in Nederland hebben aangegeven rookvrij te willen worden: zelfs medewerkers mogen niet meer roken tijdens werktijd. Daarnaast zijn de volgende ziekenhuizen rookvrij:
- Amphia
- Ziekenhuis Amstelland
- Albert Schweitzer Ziekenhuis
- Bravis Ziekenhuis
- Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
- Catharina Ziekenhuis
- Deventer Ziekenhuis
- Diakonessenhuis
- Dijklander Ziekenhuis
- Franciscus gasthuis & Vlietland
- Ziekenhuis Gelderse Vallei
- Gelre Ziekenhuizen
- IJsselland Ziekenhuis
- Ikazia Ziekenhuis
- Isala
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Maasstad Ziekenhuis
- Martini Ziekenhuis
- Maxima Medisch Centrum
- Meander Medisch Centrum
- Medisch Centrum Leeuwarden
- Medisch Spectrum Twente
- Ziekenhuis Nij Smellinghe
- Noordwest Ziekenhuisgroep
- OLVG
- Ziekenhuis Rivierenland
- Rijnstate
- Saxenburgh
- St. Anna Ziekenhuis
- Slingeland Ziekenhuis
- Spaarne Gasthuis
- Streekziekenhuis Koningin Beatrix
- Ziekenhuis St Jansdal
- Tergooi
- Tjongerschans ziekenhuis Heerenveen
- Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis
- VieCuri
- ZGT
- Zuyderland
Mag je dan nergens meer roken?
Nee, bij ziekenhuizen mag je niet meer roken op het hele terrein. Er staat geen straf op, dus je kunt niet bekeurd worden. Maar medewerkers spreken je er wel op aan als je toch rookt. Voor rokende patiënten wordt vaak gezorgd voor hulp bij het stoppen met roken, zoals nicotinepleisters en eventuele begeleiding. Dit moet op recept van een arts.
Wat zijn de gevaren van meeroken
Meeroken is het inademen van tabaksrook in de omgeving. Hoe slecht is meeroken nou eigenlijk?
- 1 op 100 sterfgevallen wereldwijd komt door meeroken.
- Meerokers hebben 20 tot 30% meer kans op longkanker.
- Meerokers hebben 25 tot 30% meer kans op een hartinfarct.
Voor zwangere vrouwen kan meeroken ernstige gevolgen hebben, zoals een laag geboortegewicht van de baby. Ook neemt de kans op wiegendood toe met 50%.
Roken in de buurt van een baby doet gelukkig bijna niemand meer. Maar wist je dat pasgeboren baby’s – die verzorgd worden door een roker – ook schadelijke gezondheidseffecten ervaren? Rokers dragen nicotine en andere giftige stoffen op hun huid en in hun kleren en brengen dit zo over op de baby, dit blijkt uit onderzoek. Onderzoekers vonden nicotineresten in de urine van pasgeboren baby’s van wie de verzorger rookte.
Effecten van roken/meeroken op genezing
Roken is voor iedereen ongezond maar voor mensen die al ziek zijn kan roken extra gevaarlijk zijn. Zo herstel je minder snel wanneer je rookt. Door nicotine vernauwen de bloedvaten en komt zuurstof minder makkelijk in het lichaam. Ook vermindert roken de conditie en verzwakt het immuunsysteem. Mede hierdoor komen complicaties vaker voor bij rokers dan bij niet rokers. Rokers wordt daarom aangeraden om te stoppen met roken voordat ze geopereerd moeten worden.