Mondkapjes in privétijd niet nodig

Mondkapjes in privétijd niet nodig

Met de huidige regels in Nederland is het niet nodig om in je privétijd mondkapjes te dragen. Een uitzondering vormt het openbaar vervoer. Gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht als je reist met het openbaar vervoer, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Overigens is er slechts beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze kapjes. Bekijk de veelgestelde vragen over mondkapjes op rijksoverheid.nl
In Nederland vermijden we zoveel mogelijk drukte en houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Heb je verkoudheidsklachten dan moet je thuis blijven. Heeft iemand in het huishouden koorts, dan blijft het hele huishouden thuis. Ook is het belangrijk om je te houden aan de hygiënemaatregelen:
• Was je handen vaak met water en zeep 
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
• Gebruik papieren zakdoekjes
• Schud geen handen
Als iedereen zich daaraan houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. Nederland volgt hierin de adviezen van de WHO en ECDC.

Mondkapjes voor de zorg

Professionele mondkapjes zijn op dit moment schaars. Daarom moeten we goed kijken waar deze mondkapjes het hardst nodig zijn. Dat is in de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat zorgpersoneel deze mondkapjes draagt. Ze gebruiken de mondkapjes vooral bij het verzorgen van coronapatiënten. De mondkapjes zorgen ervoor dat de medewerkers zelf niet besmet raken. 

Niet-medische mondkapjes

De literatuur is niet eenduidig over het effect van het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare ruimten. Je kunt hier meer over lezen in het achtergronddocument ‘toepassing van niet-medische mondneusmaskers in openbare ruimten’. Wat we wel weten is dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Die sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.
Het kabinet heeft besloten het dragen van niet-medische mondmaskers voor het openbaar vervoer verplicht te stellen. In het achtergronddocument ‘afwegingen voor infectiepreventie in het openbaar vervoer’ kun je meer lezen over de afwegingen die zijn meegenomen bij deze beslissing.

Thuis afscheid nemen bij overlijden

Het kan zijn dat je thuis persoonlijk afscheid wilt nemen als een familielid gaat overlijden die besmet is met het nieuwe coronavirus, of van wie het vermoeden bestaat dat deze persoon besmet is. Je moet je dan beschermen tegen het nieuwe coronavirus. In dat geval moet je een mondneusmasker gebruiken als je daarbij geen 1,5 meter afstand kan houden. Bij fysiek contact moet je zorgen voor goede hygiënemaatregelen: 
• Was je handen 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
• Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
Is een direct familielid met COVID-19 opgenomen in een zorginstelling, overleg dan met de arts of het mogelijk is om afscheid te nemen.

Handschoenen dragen

Was je handen 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Doe dit voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest. Hoest of nies in je elleboog en kom zo min mogelijk aan je gezicht. Wanneer je dit doet dan is het niet nodig om handschoenen te dragen in openbare ruimtes. Handschoenen dragen voegt niets toe. Sommige mensen moeten voor hun werk zo vaak hun handen wassen waardoor hun handen kapot gaan. Ter bescherming van de huid door het vaak wassen, zou het dragen van wegwerphandschoenen wel zin hebben.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn