Gezonde levensstijl

- Deze 7 dingen zijn goed voor je hart-

Wist je dat tachtig procent van de hart- en vaatziek- ten kan worden voorkomen? Het risico wordt namelijk onder andere bepaald door zaken waar je zelf invloed op hebt, zoals roken, onvoldoende beweging en een ongezond eetpatroon. En dat is nog maar een deel.

Bewegen is goed
Genoeg bewegen houdt hart en bloedvaten in conditie en ver-laagt de bloeddruk. Dit verkleint weer de kans op hart- en vaatziekten. Probeer in elk geval vijf dagen in de week een halfuur matig intensief te bewegen. Wandelen, fietsen of in de tuin werken zijn al prima opties. Het is belangrijk dat je sneller gaat ademhalen, gaat zweten en dat je hart sneller gaat kloppen, maar let op: je moet wel gewoon kunnen blijven praten tijdens de beweging. Met iemand anders sporten kan werken als een stok achter de deur, dus zoek een sportmaatje en ga gezellig samen.


Let op je gewicht
Mensen met overgewicht lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Yolande Appelman is interventiecardioloog in VUmc: “Ik zeg altijd: ‘Je hoeft niet op dieet, maar let op wat je eet.’ Mensen gaan vaak streng lijnen en komen daarna door het jojo-effect weer veel aan. Je kunt beter bewust kijken naar wat je eet en je porties kleiner maken.” De Body Mass Index (BMI) is de verhouding tussen gewicht en lengte die aangeeft of je een gezond gewicht hebt. Je kunt je BMI zelf berekenen (o.a. op hartstichting.nl/bmi). Het is belang- rijk om te weten wáár het vet zich bevindt. Vet in de buikholte vergroot het risico op hart- en vaatziekten, terwijl vet rondom de heupen daar niet of nauwelijks invloed op heeft.


Gezond eten

Door goed en gezond te eten verklein je de kans op ziektes als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt, te weten eiwitten, vetten, kool- hydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoen- de vocht. In de praktijk betekent dat: elke dag volop groente en fruit, volkorenproducten en zuivel, wekelijks peulvruchten en (vette) vis en matig zijn met rood of bewerkt vlees. Gebruik onverzadigde vetten zoals zachte margarine en plantaardige oliën in plaats van verzadigde of transvetten, die het cholesterol-gehalte verhogen. Beperk bovendien je zoutgebruik. Drink anderhalf tot twee liter vocht per dag, zonder suiker. En eet niet de hele dag door. Drie maaltijden en vier (gezonde) tussen-doortjes volstaan.


Alcohol? Drink met mate

Overmatig alcoholgebruik verhoogt op langere termijn het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten. Maar één glas wijn was toch juist gezond? Dat klopt: van matig alcoholgebruik, met name van rode wijn, is aangetoond dat het de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Toch benadrukt de Gezondheidsraad moet je niet uit gezondheidsredenen gaan drinken. Helemaal niet drinken blijft het devies. Drink je toch af en toe, houd het dan bij maximaal een glas per dag en bij voorkeur niet elke dag.


Stoppen met roken

Door te roken loop je een hoger risico op het krijgen van hartfalen, een hartaanval of en een beroerte. Voor jonge vrouwen die roken is het risico hoger dan voor mannen. Na het stoppen neemt het risico op deze ziekten snel af: na een jaar is de kans op een hartinfarct al de helft kleiner!


Voorkom diabetes type 2

Hester den Ruijter doet onderzoek naar hart- en vaat- ziekten bij vrouwen aan het UMC Utrecht: “Diabetes type 2 is vooral een leefstijlprobleem. Als je weinig beweegt en ongezond eet, heb je een grotere kans om diabetes te krijgen. En als je diabetes krijgt, heb je weer een grotere kans op hart- en vaatproblemen, met name vrouwen. Probeer diabetes dus vooral te voorkomen.”


Ken de waarschuwingssignalen van een hartaanval

Yolande Appelman: “Het clichébeeld van de symptomen van een hartaanval bestaat uit pijn op de borst met uitstraling naar de linkerarm, transpireren en je onwel voelen. Inmiddels weten we echter dat de symptomen wel wat diverser zijn én dat ze kunnen verschillen bij vrouwen en mannen. Vrouwen melden – naast pijn op de borst – namelijk ook vaak een uitstralende pijn naar de kaken en hals of tussen de schouderbladen. Ook zijn zij vaak kortademig en misselijk.”

- Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen -

We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de corona-  maatregelen anders gaan kopen, koken en eten? Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat er over de gehele lijn slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eet- gedrag.

In totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatre- gelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aange- leerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

Lees meer…

- 10 tips voor beginnen met gezond eten -

Wil jij ook gezonder gaan eten? Wij hebben 10 simpele tips voor je op een rij gezet. Deze tips zijn de basis om je eetgewoontes te verbeteren. Duidelijk en simpel. Want we kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet als het om voedingsad- viezen gaat. Wil je gezonder eten? Let dan op deze tips!

Lees meer…

-Recept: Tagliatelle met gebakken zalm -

Bereid de roomsaus volgens de aanwij- zingen op de verpakking met de melk en water tot een gladde saus. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur in ca. 3 min. goudbruin. Breng op smaak met peper en zout en voeg toe aan de roomsaus.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verdeel de broc- coli in roosjes en voeg de laatste 4 min. toe. Verhit ondertussen de rest van de bo- ter in een andere koekenpan. Bestrooi de zalm met peper en zout en bak in ca. 6 min. gaar. Keer halverwege. Giet de pasta en broccoli af en verdeel over de borden. Schep de saus erover en leg er een stuk zalm op.

Boodschappenlijst:

– 70 g mix voor tagliatelle roomsaus

– 250 ml halfvolle melk

– 250 ml kraanwater

– 80 g ongezouten roomboter

– 250 g champignons (bakje)

– 300 g tagliatelle all’uovo

– 400 g broccoli

– 400 g Schotse zalmfilets