“Continu dorst hebben is heftig en misschien zelfs onnodig!”

“Continu dorst hebben is heftig en misschien zelfs onnodig!”

Dr. Roland van Kimmenade, cardioloog bij Radboudumc en verpleegkundig specialisten Lisette Baltussen en Marjolein Verdijk.

Hartfalenpatiënten krijgen vaak het advies om tegen de klachten minder vocht te drinken. Maar een vochtbeperking is lastig, de patiënt heeft continu dorst. Daarom willen we voor eens en voor altijd onderzoeken of minder drinken wel zin heeft. 

In oktober starte er een crowfundingsactie waarin geld werd ingezameld voor onderzoek, de hartstichting ondersteund dit onderzoek zodat ze voor elke donatie het bedrag verdubbelde. Daarmee is er in totaal € 60.554 opgehaald!

We willen via deze weg iedereen bedanken voor donaties en support!

De studie start voor 1 juni 2020 voor poliklinische hartfalenpatiënten. Tevens is er een tweede studie mogelijk door deze actie waarin specifiek wordt gekeken naar vochtbeperking bij hartfalenpatiënten die opgenomen zijn op de verpleegafdeling cardiologie. We verwachten in het voorjaar 2021 de eerste resultaten, waarvan we jullie graag weer op de hoogte stellen.

Waarom dit onderzoek?

Patiënten met hartfalen gaan vaak steeds verder achteruit. Daarbij moeten ze dan elke dag weer bijhouden hoeveel ze drinken. Ze hebben veel dorst, het is zwaar en confronteert hen constant met hun ziekte. Soms nemen patiënten ijsblokjes of kauwgom tegen de dorst of ze deppen hun mond met een nat washandje. Dit onderzoek kan een deel van deze ziektelast wegnemen en hun levenskwaliteit verbeteren.

Om te onderzoeken of minder drinken echt nodig is, splitsen we zo’n 500 hartfalenpatiënten op in 2 groepen. De ene groep drinkt maximaal 1,5 liter vocht per dag, zoals nu gebruikelijk is. De andere groep mag onbeperkt drinken. De impact van deze aanpassing controleren we nauwkeurig om conclusies te kunnen trekken voor alle patiënten.

Zorgt onbeperkt drinken niet voor meer klachten en wel voor een betere levenskwaliteit? Dan is de vochtbeperking niet nodig. Zo helpen we de patiënt van een zware last. Het resultaat van dit onderzoek kan onmiddellijk worden toegepast!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn