Wil jij ook gezonder gaan eten? Wij hebben 10 simpele tips voor je op een rij gezet. Deze tips zijn de basis om je eetgewoontes te verbeteren. Duidelijk en simpel. Want we kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet als het om voedingsadviezen gaat. Wil je gezonder eten? Let dan op deze tips!
1. De 80-20 regel
Streven naar perfectie kan verlammend werken. Het kan ervoor zorgen dat je ergens niet eens aan begint, omdat je bang bent je doel toch niet te halen. Of je begint wel, maar je geeft al snel op omdat je het niet 100% goed doet en dan denkt dat je het toch al verpest hebt. Streven naar 100% gezond eten is daarom geen goed idee. Je kunt er beter naar streven om 80% gezond te eten. De overige 20% mag ook minder gezond zijn, bijvoorbeeld op dagen dat je gewoon echt zin hebt in een stukje taart of als je buiten de deur eet. Hier kan je dan gewoon zonder schuldgevoel van genieten.
2. Meer fruit
Fruit bevat enorm veel voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook bevat het allerlei plantenstoffen die je gezondheid ten goede komen. Eet daarom dagelijks 2 à 3 porties fruit. Kies niet telkens voor hetzelfde fruit, maar wissel verschillende soorten met elkaar af.
3. Meer groenten
Ook groenten barsten van de goede voedingsstoffen. Ze bevatten net als fruit veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Toch zijn fruit en groenten zeker niet hetzelfde. Ze bevatten niet precies dezelfde stoffen en ook niet in dezelfde verhoudingen. Het is daarom belangrijk om iedere dag zowel genoeg fruit als genoeg groenten te eten. Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Dit is een minimum. Voor een optimale gezondheid kun je beter wat meer groentes nemen.
4. Minder suiker
Een van de belangrijkste oorzaken van de grote toename van overgewicht en allerlei ziektes, is de overmatige consumptie van suiker. Probeer je suikerinname daarom te beperken. Je maakt grote stappen door frisdrank, fruitsap, snoep, koek, gebak en gezoete zuivel te laten staan.
5. Gezonde porties
Het gaat er natuurlijk niet alleen om wat je eet, maar ook om hoeveel je eet. Voor vrouwen is 2000 calorieën per dag de richtlijn en voor mannen 2500. Echter kan het zo zijn zijn dat jij minder of juist meer calorieën nodig hebt. Dit hangt onder andere af van wat je op een dag doet, hoe lang je bent en hoe zwaar je bent.
6. De juiste koolhydraten
Over het algemeen eten we te veel simpele koolhydraten. Deze hebben in je lichaam ongeveer hetzelfde effect als suiker. Ze werken overgewicht in de hand en kunnen ervoor zorgen dat je je minder energiek voelt. Simpele koolhydraten zijn te vinden in alle producten met suiker, witmeelproducten, rijst en aardappelen. Complexe koolhydraten zijn juist wel een goede energiebron. Deze vind je onder andere in fruit, groenten, zaden, (pseudo)granen en peulvruchten. (Puur Figuur)
7. Tussendoortjes
Of je wel of geen tussendoortjes neemt, is een persoonlijke keuze. Luister hierbij vooral naar je lichaam. Heb je vaak zin in tussendoortjes? Dan kan het zijn dat je te weinig drinkt en je lichaam eigenlijk om water vraagt. Of dat je eigenlijk niet echt trek hebt, maar dat het een gewoonte is om vaak te eten. Omdat je daaraan gewend bent, omdat je er gewoon zin in hebt of omdat je even afleiding zoekt. Probeer hier voor jezelf een onderscheid in te maken. Eet alleen als je echt trek hebt.
8. Puur en onbewerkt eten
Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt eten. Bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten en noten. Vermijd sterk bewerkt eten. Over het algemeen kun je producten met lange ingrediëntenlijsten beter laten staan.
9. Verzadigend eten
Kies voor eten dat goed verzadigt om te voorkomen dat je te veel eet. Wat je hierbij helpt zijn:
- Eiwitten: noten, zaden, pitten, peulvruchten en (pseudo)granen
- Vezels: groenten, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten
- Vetten: avocado, olijfolie, kokosolie, noten, zaden en pitten
10. Meer water drinken
Als laatste, maar zeer zeker niet onbelangrijk: drink voldoende water. Dit draagt bij aan een gezond energieniveau, een optimale hersenfunctie en een goede stemming. 2 liter per dag is de algemene richtlijn. Maar ook dit hangt weer af van verschillende factoren, waaronder het weer, hoeveel je sport en hoeveel je zweet.