1 op de 10 jongeren is zware roker

1 op de 10 jongeren is zware roker

Een op de tien jongeren tussen 18 en 25 jaar rookt twintig of meer sigaretten per dag. Een op de drie van deze 18- tot 25-jarigen steekt wel eens sigaret op. Van de 12- tot 18-jarigen rookt bijna tien procent wel eens. Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 9 december 2014 heeft gepubliceerd.
Het percentage rokers is iets groter bij jongeren met overgewicht dan bij hun leeftijdsgenoten zonder overgewicht: 27 tegenover 22 procent. Het CBS concludeert dat jongeren die in een huishouden met een lager inkomen opgroeien, eerder geneigd zijn om te gaan roken. Allochtone jongeren hebben vaker overgewicht, maar zij roken minder dan hun autochtone leeftijdsgenoten.
Zware rokers minder positief
Ruim negentig procent van alle 12- tot 25-jarigen is positief over zijn eigen gezondheid. Van de zware rokers geeft tachtig procent een positief oordeel over de eigen gezondheid.
Drenthe
In Drenthe wonen de meeste rokende jongeren. In die provincie steekt 21 procent wel eens een sigaret op. Gelderland heeft de minste rokers onder die leeftijdsgroep, namelijk elf procent.
Wat zit er eigenlijk in een sigaret?
Het Longfonds denkt dat kinderen die eerste sigaret niet opsteken, als ze begrijpen wat er écht in een sigaret zit. Verbieden helpt niet, zelf ontdekken wel. Want wat zit er nou eigenlijk in een sigaret? Op zitdaterechtin.nl gaan jongeren van de Keuringsdienst van Waarde op onderzoek uit.
De helft van de rokers begint op het schoolplein. Kinderen gaan sneller roken als hun vrienden dat ook doen; zien roken, doet roken. Hoe eerder een kind begint met roken, hoe waarschijnlijker het is dat hij verslaafd raakt. En hoe moeilijker het is om later nog te stoppen. Daarom pleit het Longfonds voor rookvrije schoolterreinen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn